Zelená slupka u citrusů nevadí

Zelená slupka u citrusů? Nemusíte se bát!

Když v obchodě narazíte na citrony, pomeranče nebo limetky se zelenou slupkou, možná vás napadne, jestli jsou vůbec zralé. Nebojte se, zelená barva je přirozená a nemá žádný vliv na chuť nebo kvalitu ovoce. V našich končinách jsme zvyklí na sytě žluté a oranžové citrusy, ale jejich barva závisí hlavně na teplotě, ve které rostou.

 

Obsah obrázku strom, ovoce, ovocný strom, venku

Popis byl vytvořen automaticky

 

 

  1. Tropické podmínky a zelené citrusy

V tropických oblastech, kde jsou noci teplé, citrusy často zůstávají zelené i po dosažení zralosti. To je běžné například na Floridě nebo v Mexiku, taktéž na Krétě v říjnu. Když teplota neklesá, nevytvářejí se karotenoidy, které mění barvu slupky, ale ovoce je přesto uvnitř sladké a šťavnaté, je plné chuti.

 

Obsah obrázku ovoce, venku, citrus, strom

Popis byl vytvořen automaticky

 

  1. Jak vybrat dobrý citrus?

Když nakupujete citrusy, zapomeňte na barvu a zaměřte se na:

- Pevnost plodu

- Hladkou slupku bez poškození

- Hmotnost – těžší citrusy jsou plné šťávy

 

  1. Degreening pomocí ethylenu

Mnoho citrusů se sklízí v zelené barvě, většinou nezralé, bez šťávy a vůně. K odstranění zelené barvy = degreening se obvykle používá plyn ethylen, který podporuje rozklad chlorofylu a přeměnu barvy kůry na typickou žlutou nebo oranžovou, aby citrusy vypadaly atraktivněji pro zákazníka, měly konzistentní barvu po celý rok a zvýšily prodeje. Zelená barva totiž může vzbuzovat dojem, že ovoce ještě není vhodné ke konzumaci.

 

Nebojte se zelené!

Zelená slupka neznamená, že je citrus nezralý nebo kyselý. Naopak, může být ukazatelem čerstvosti! Přidejte zelené citrony a limetky do koktejlů, salátů nebo k rybám, jejich chuť vás mile překvapí!