Lilkové plody obsahují z 90% vodu a díky tomu mají velmi nízkou energetickou hodnotu. Kromě toho jsou bohaté nejen na vlákninu, ale obsahují i řadu vitaminů a minerálních látek. Například draslíku obsahují lilky více než mrkev, zelí či cibule. Následují další prospěšné prvky, jako jsou hořčík, železo, zinek nebo mangan. Z vitamínů je nejvíce zastoupený betakaroten (provitamin A), který podporuje dobrý zrak a imunitu. Dále vitamíny skupiny B, které prospívají našemu nervovému systému. Lilky obsahují i jistý podíl vitamínu C.
| Nutriční hodnota | Množství |
|---|---|
| Kalorie | 25 kcal |
| Sacharidy | 6 g |
| Bílkoviny | 1 g |
| Tuky | 0 g |
| Vláknina | 1 g |
| Vitamín C | 10 mg |
| Vitamín K | 3 µg |
| Fosfor | 24 mg |
| Draslík | 141 mg |
| Železo | 0,4 mg |
| Vápník | 9 mg |
Diskuze
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat komentář
